Op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag, waarbij in heel Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt gevierd. Veelal gaat deze nationale feestdag gepaard met het ophangen van de Nederlandse vlag, het bezoeken van grote steden en festivals en het dragen van de nationale kleur oranje. Het is een feestdag voor het vieren van de democratie, vrijheid en mensenrechten. Waarom vieren we Bevrijdingsdag precies en op welke manier kun je de bevrijding van Nederland van de oorlog vieren?

Waarom is er Bevrijdingsdag?

5 mei is een nationale feestdag, waarop de bevrijding van Nederland van de Duitsers in het jaar 1945 gevierd wordt. Dit was namelijk de dag dat de Duitsers capituleerden en Nederland zich weer een vrij land kon noemen. Er wordt stilgestaan bij de waarden democratie, vrijheid en mensenrechten en ook de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië wordt op deze dag herdacht. Bevrijdingsdag gaat gepaard met het uithangen van de Nederlandse vlag, zowel bij overheidsgebouwen als bij mensen thuis. Werkgevers mogen zelf beslissen of ze op deze feestdag hun personeel vrij geven, wat dus per bedrijf en branche kan verschillen. Eens in de vijf jaar vormt het echter een verplichte, vrije dag.

Hoe wordt Bevrijdingsdag gevierd?

Elk jaar begint de feestdag in een andere provincie, waarbij een bekende Nederlander een speciale lezing houdt. Vervolgens wordt het bevrijdingsvuur ontstoken, wat als startsein geldt voor alle festivals en andere feesten in het land. Een aantal dingen zijn erg populair om Bevrijdingsdag mee te vieren, zoals:

  • Bevrijdingsfestival: Allereerst begeven veel mensen zich op deze feestdag op een speciaal georganiseerd festival. Op diverse plekken in het land worden deze festivals gehouden en via de website kun je lezen welke artiesten waar optreden.
  • Foodfestival: Naast gewone festivals zijn er ook festivals speciaal gericht op lekker eten, ook wel foodfestivals of foodtruckfestivals genoemd. Geniet hier van een lekker hapje en een drankje, terwijl er aangename muziek op de achtergrond wordt afgespeeld.
  • Fietstocht: Ook is het populair om op de fiets de vrijheid te vieren, waarbij diverse routes langs oude forten, kastelen en andere bijzondere plekjes leiden. Zo kun je genieten van de buitenlucht en tegelijkertijd vieren dat je dit in vrijheid kunt doen.
  • Wandelen: De natuur en buitenlucht kun je ook te voet opzoeken door een leuke wandeltocht uit te stippelen.
  • Concentratiekamp: Je kunt ook echt even teruggaan in de tijd en stilstaan bij de verschrikken van de Tweede Wereldoorlog door een concentratiekamp te bezoeken. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan kamp Vught of Westerbork. Bekijk van te voren wel even de openingstijden van de kampen, aangezien deze op een feestdag kunnen afwijken.

Dit vind je ook leuk