Pasen is een christelijke feestdag, waarbij gevierd wordt dat Jezus is opgestaan uit zijn graf. Door middel van twee paasdagen wordt tevens het einde van de vastenperiode ingeluid, waardoor vaak grote tafels worden gevuld met diverse hapjes en gerechtjes. Tijdens zo’n paasontbijt staat tegenwoordig overigens ook het samenzijn met vrienden en familie centraal, wat uitbundig en feestelijk gevierd wordt en waarbij natuurlijk verstopte paaseieren geraapt worden.

Wat vieren we met Pasen?

Op Pasen wordt dus gevierd dat Jezus is opgestaan uit zijn graf, wat op de paaszondag, oftewel eerste paasdag, centraal staat. Op deze dag eindigt tevens de vastenperiode. Aangezien christenen op hun rustdag, zondag, geen feest buiten de deur mogen vieren, is er een tweede paasdag in het leven geroepen. Tevens verwijst dit naar het feit dat God vergevingsgezind is en Jezus een tweede keer op de aarde heeft laten verschijnen.

Welke hapjes kunnen niet ontbreken bij een paasontbijt?

Wat eet je nou om dit allemaal te vieren? De volgende, kleine gerechtjes mogen niet ontbreken aan jouw paasontbijt.

1. Gevulde eieren

Allereerst draait Pasen natuurlijk ook gedeeltelijk om het ei en naast het zoeken van eieren die verstopt zijn in de achtertuin, horen ze ook op de eettafel. Zo kun je gemakkelijk lekkere gevulde eitjes maken met wat kerrie, mayonaise en bieslook.

2. Mini quiches

Een tweede aanvulling van je ontbijttafel tijdens Pasen is de kleine, vegetarische quiche, waar je allerlei groenten in kunt stoppen. Een voorbeeld van een lekkere combinatie is asperges, prei en geitenkaas.

3. Kaneelhaasjes

Wil je ook wat zoetigs op de tafel hebben staan? Maak dan kaneelhaasjes uit de oven door croissantdeeg te bedekken met boter, kaneel en suiker en ze in de vorm van een haasje met twee oortjes op te rollen.

4. Citroenbroodjes

Naast het traditionele kaneelbroodje kun je ook heerlijke, verfrissende citroenbroodjes maken met vanillesuiker en uiteraard citroen. Vul dit aan met een zoete topping van roomkaas met poedersuiker en maak het gerecht helemaal af.

5. Worteltaartpannenkoeken

Het is ook leuk en lekker om pannenkoeken met een worteltaartsmaak aan het aanbod op de eettafel toe te voegen tijdens Pasen. Hier gaan onder andere wortels, walnoten, suiker, melk en eieren in. Na het bakken kun je ze uitserveren met een beetje kwark eroverheen om de smaak te verrijken.

6. Ei uit de oven

Je kunt ook een heerlijke oeuf en cocotte bereiden, waarbij je kleine ovenschaaltjes vult met eieren, verse spinazie, een zongedroogd tomaatje en wat Parmezaanse kaas en vervolgens in de oven schuift.

Welke gerechtjes maak jij voor jouw favoriete paasontbijt?

Dit vind je ook leuk