Pinksteren is een bijzondere feestdag die elk jaar weer gevierd wordt. Maar wat houdt deze dag nu precies in? En waar komt het vandaan? In dit blogartikel lees je alles over Pinksteren. Op deze manier weet je precies wat je kunt verwachten op deze bijzondere dag.

De oorsprong van Pinksteren

Pinksteren is een feestdag die altijd 50 dagen na Pasen valt. De precieze datum is dan ook elk jaar weer anders. Het woord Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord pentecoste, wat ‘vijftigste’ betekent. In de Bijbel staat dat Jezus 50 dagen na zijn herrijzenis verscheen aan zijn discipelen. Op deze manier gaf hij hen nog één keer de kans om met hem te spreken voordat hij ten hemel vloog. De christenen vieren dit moment dan ook als het Pinksterfeest.

Hoe wordt Pinksteren in andere landen beleefd?

In Nederland is Pinksteren een vrije dag, maar in veel andere landen niet. Zo viert men in Duitsland en België het feest van Christi Hemelvaart, wat 40 dagen na Pasen valt. Dit is het moment waarop Jezus naar de hemel zou zijn opgevaren en dus niet meer terugkeerde naar aarde. In Spanje en Portugal wordt dan weer het feest van Onze Lieve Vrouw van de Hemelvaart gevierd. Dit is de dag waarop Maria naar de hemel zou zijn opgevaren. Op Pinksteren worden er in veel landen ook processies gehouden, waarin mensen met een kruis door de straten lopen.

Hoe Pinksteren in Nederland wordt gevierd

In Nederland is het traditie om op pinksterzondag naar de kerk te gaan en daarna lekker met je familie te barbecueën. Veel mensen die niet religieus zijn, kiezen er echter voor om gewoon lekker thuis te blijven of naar het park te gaan. Ook is het op deze dag traditie om bloemen in je haar te dragen. Vooral meisjes en vrouwen doen dit, maar steeds meer mannen en jongens laten zich ook verleiden tot het dragen van een bloemetje in hun knoopsgat of op een zijde van hun hoed.

Feesten tijdens Pinksteren

Tijdens Pinksteren worden er in Nederland verschillende feesten gehouden. Dit zijn voornamelijk muziekfestivals, maar ook andere evenementen zoals sportwedstrijden of openluchtconcerten vinden gedurende deze periode plaats. Het is dan ook een leuke tijd om samen met vrienden of familie naar een van deze evenement te gaan. Op deze manier kun je het pinksterfeest op een ontspannende en gezellige manier beleven.

Al met al is Pinksteren een bijzondere feestdag die elk jaar weer gevierd wordt door christenen in Nederland. Hier is het een vrije dag waarop veel mensen samen met hun familie en vrienden genieten van een lekkere maaltijd. Ook zijn er tijdens Pinksteren verschillende feestelijkheden zoals muziekfestivals of openluchtconcert georganiseerd, dus er is meer dan genoeg te beleven.

Dit vind je ook leuk