Een van ’s lands oudste bevrijdingsfestivals vindt plaats in de Noord-Hollandse hoofdstad. In de Haarlemmerhout is het jaarlijks op 5 mei vanaf een uur of 12 feest met veelal muzikale grootheden en talent van eigen bodem. Van punk tot dance en van pop tot metal. Moet je een keer bij geweest zijn!

Monopoly-route

Bevrijdingsdag staat in Nederland bovenaan de lijst met feestdagen die mensen het liefst elk jaar vrij willen hebben. Nu is dat eens in de vijf jaar zo. Het aantal bezoekers van Bevrijdingspop Haarlem varieert van 110.000 tot wel 150.000 bezoekers. Gelukkig is het terrein daarop berekend. Het mooiste park van de Spaarnestad is er sinds jaar en dag de geknipte locatie voor. Traditie is de lange sliert bezoekers uit heel Nederland die door de stad trekt. De route klinkt als een potje Monopoly en loopt vanaf het Centraal Station langs de Barteljorisstraat richting Grote Markt en door de Grote Houtstraat. Daar zijn de soundcheckende bands ’s morgens al te horen.

Heerlijk dagje muziek, veelal van eigen bodem

Het opvallende aan dit popfestival is dat het zich voornamelijk richt op zowel grote namen als aanstormend talent van eigen bodem. Let wel: Bevrijdingspop Haarlem is geen Hollandse Hits festival, de nadruk ligt op popmuziek in de ruimste zin van het woord. Waylon, S10, Hang Youth en in het verleden Osdorp Posse, The Sheer en Anouk, het is zomaar een greep namen uit voorgaande line-ups. Dat komt ook omdat het erg vroeg is in het festivalseizoen, en internationale sterren pas later door Europa touren.

Met rolstoel en al crowdsurfen

De meeste bezoekers liggen met een biertje in het gras en komen pas overeind als ze iets horen dat hen aanstaat. Soms lijkt het meer op een drukke dag in het park, dan op een festival, ook omdat er zo veel gezinnen rondwandelen. Maar dat betekent niet dat het leeg is voor de podia. Het is zelfs een keer gebeurd dat de Tilburgse metalband Textures zó te keer ging en zo veel publiek op de been bracht, dat een fan in zijn rolstoel besloot om te gaan crowdsurfen. Hij werd met hulpmiddel en al opgetild en boven de hoofden doorgegeven.

Struinen over de festivalmarkt

De sfeer is dus gemoedelijk, maar als artiesten hard genoeg hun best doen, zet de menige zich net zo in beweging als op elk ander festivak. Er is bovendien veel ander vermaak op het terrein, waaronder een uitgebreide festivalmarkt. Heb jij dit jaar geen vrij op Bevrijdingsdag, regel het dan bijtijds. Want zo’n dagje feesten in Haarlem wil je niet missen!

Dit vind je ook leuk