Wat te eten en te doen op Hemelvaartsdag?
Hemelvaart is een oud feest dat al in 68 na Christus werd waargenomen. Hou je van het idee om enkele van de oude tradities voor Hemelvaartsdag terug te brengen? Hier is wat inspiratie.
Wat te eten op Hemelvaartsdag
In heel Europa, tijdens de Middeleeuwen, stond er gevolgelte op het menu van Hemelvaartsdag. Zo werd de tafel gesierd met zwaan of pauw als je rijk genoeg was. Maar ook ooievaar, kraanvogel, kwartel, kip, eend of gans. Het gevogelte kan worden gegrild of gekookt. Een geweldig idee is om het vlees van vogels in een taart te verwerken. In Duitsland worden bijvoorbeeld gebakjes gemaakt in de vorm van vogels.
Waarom vogels? Omdat Christus natuurlijk naar de hemel ‘vloog’!
Als toetje wil je Gatnabour. Traditioneel werd deze delicate rijstpudding op smaak gebracht met rozenwater en kaneel, gemaakt van de melk die de koeien op Hemelvaartsdag produceerden. Als je geen koeien hebt, volstaat de melk in je koelkast.
Water en werk
Velen geloofden dat, toen Christus opsteeg, de hemel gezegend was, en dat dus al het water dat nu uit de hemel valt tijdens Hemelvaart gezegend is. In sommige gebieden verzamelden mensen regenwater dat op Hemelvaartsdag viel, in de overtuiging dat het de zieken zou genezen. Maar je mocht er niet mee wassen!
Ook werk van welke aard dan ook wordt op deze dag als ongeluksbrenger gezien. Vooral kleren wassen is een slecht idee. Sommigen zeggen zelfs dat als je de was zou doen op Hemelvaartsdag, er iemand in de familie kan sterven. En net zoals je kleren niet kan wassen, kan je ze ook niet maken of repareren. Dit omdat kleding die op Hemelvaartsdag door een naald is aangeraakt, verondersteld zou zijn de bliksem aan te trekken.
Maar blijkbaar telt gaan vissen echter niet als werk. Op sommige plaatsen wordt Hemelvaart zelfs beschouwd als het begin van het visseizoen. In het verleden werden rivieren en meren echter als bijzonder gevaarlijk beschouwd tijdens de Hemelvaartsdag. Volgens oude volksovertuigingen was de kans groter dat je op deze dag zou verdrinken dan op welke andere dag dan ook.
Picknicks en klaprozen
In Midden-Europa is het gebruikelijk om te wandelen, bergen te beklimmen of te picknicken op heuveltoppen om Hemelvaartsdag te vieren. In Zweden staan mensen lang voor zonsopgang op om de bossen in te lopen om vogels te horen zingen bij zonsopgang. Een picknickontbijt, zang en muziek maken allemaal deel uit van de festiviteiten op Hemelvaartsdag.
In Portugal is het traditioneel om op Hemelvaartsdag boeketten te maken van olijftakken, tarwe, klaprozen en madeliefjes. De boeketten zijn symbolen van vrede en welvaart.