Met Hemelvaartsdag heeft iedereen in Nederland vrij en wordt het opstijgen van Jezus Christus naar de hemel en God herdacht. Deze christelijke feestdag is een verplichte vrije dag en daarom kun je er met je familie of vrienden lekker op uit. Echter, wat zijn precies leuke uitjes om te ondernemen op Hemelvaartsdag?

Wat vieren we tijdens Hemelvaartsdag?

Op Hemelvaartsdag, een christelijke feestdag, wordt herdacht dat Jezus naar zijn vader in de hemel is opgestegen. Het is onderdeel van de paascyclus en valt altijd op een donderdag in mei, de veertigste dag na de eerste paasdag en tien dagen voor Pinksteren. Tevens is deze dag uitgeroepen tot de feestdag van de Christelijke Arbeidersvereniging, waarbij het pauselijk document over sociale rechtvaardigheid in 1891 wordt herdacht. Je kunt heerlijk van deze dag genieten doordat het tot de officiële feestdagen behoort, waardoor het een verplichte vrije dag is voor werknemers.

Wat is leuk om te doen op Hemelvaartsdag?

Maar wat ga je precies ondernemen op deze dag? De volgende uitjes kun je gezellig met vrienden en/of familie doen om Hemelvaartsdag te vieren.

1. Hemelvaart festival

Van elke gelegenheid wordt gebruikgemaakt om een feestje te geven en zo worden er ook diverse festivals georganiseerd op Hemelvaartsdag. Hier kun je onder het genot van een hapje en een drankje genieten van lekkere muziek en gezelligheid. Bezoek bijvoorbeeld een groot pop-, jazz- of rockfestival en zing en dans erop los.

2. Markten

Daarnaast worden er op deze dag veel braderieën en markten georganiseerd, waar bijvoorbeeld etenswaren worden aangeboden. Aan de andere kant worden er juist ook bijzondere markten gehouden, waar je keramische producten en andere kunstwerken, bloemen en sieraden op de kop kunt tikken.

3. Fietsen of wandelen

Ga jij liever lekker de natuur in? Dan kun je een leuke fiets- of wandeltocht uitstippelen, waardoor je Hemelvaart op een ontspannen en sportieve manier viert. Volg bijvoorbeeld bijzondere routes in de Betuwe, Brabant of het Friese landschap.

4. Weekendje weg

Omdat Hemelvaartsdag op een donderdag valt, kun je er ook een lang weekend tussenuit gaan. Boek bijvoorbeeld een weekendje weg in een hotel in de Veluwe of bezoek een spa- en wellness-centrum. Zo kun je goed gebruikmaken van je vrije dag en creëer je een soort mini-vakantie.

5. Attractieparken en dierentuinen

Ieder jaar trekt Hemelvaartsdag ook veel bezoekers naar attractieparken en dierentuinen in Nederland. Het is rond deze tijd vaak nog niet warm genoeg voor een bezoekje aan het strand, maar het is wel lekker om buiten en onder de mensen te zijn.

Dit vind je ook leuk