Het is heerlijk als feestdagen pal voor het weekend vallen, dat is op zich al een mooi excuus om er een stedentripje tegenaan te gooien. Laat staan de onderstaande redenen om op Goede Vrijdag, of al de dag ervoor, je weekendtas te pakken en een stad te gaan zien. Welke Europese pareltjes staan er nog op jouw verlanglijstje?

Het weer is ideaal voor een stedentrip

Zeker in Zuid-Europa is het weer rond Goede Vrijdag ideaal om een stad te verkennen. De terrassen staan uit, maar je loopt niet te zweten en puffen van de hitte. Dat geeft genoeg energie om zo veel mogelijk bezienswaardigheden te checken. Ook als je alle afstanden te voet of per fiets aflegt. Tips voor weekendjes weg die je niet in alle lijstjes terugziet: Pisa, Bordeaux, Zagreb, Sevilla en Palermo.

Je betaalt minder

Vliegtickets en hotels of B&B’s zijn beter te betalen. Waarom zou je dan in de hete zomer een stad bezoeken, als prijzen bijkans verdubbeld worden? Extra tip: pak ook eens de trein. Hier geldt hetzelfde vraag- en aanbodmechanisme en je bent bovendien duurzamer bezig. Je kunt meer bagage meenemen. Verder geniet je van meer comfort in de grotere stoelen en zie je onderweg meer!

Horecapersoneel heeft meer aandacht voor je in de tussenseizoenen

In drukke periodes heeft het horecapersoneel niet zo veel tijd voor je. Dan is het een kwestie van veel geld verdienen en ‘door’. Jammer, want je wilt wel eens iets weten over een bepaald gerecht of simpelweg je Frans, Italiaans of andere taal oefenen. In de tussenseizoenen is iedereen wat minder druk.

Je proeft andere gerechten dan in de zomer

Uit eten wordt interessanter in andere seizoenen. De beste horeca werken natuurlijk met seizoensproducten en in de lente krijg je daarom simpelweg andere dingen te proeven dan in de zomer of winter. In de lente nemen de koks een voorschot op de zomer, maar je pikt ook nog wat winterse invloeden mee.

Het is niet (overal) zo druk

Omdat de meeste mensen al hun geld en vakantiedagen in de zomervakantie proppen, is het overal een stuk rustiger in andere periodes. Kortere of geen rijen bij bezienswaardigheden, überhaupt de ruimte om je ene voet voor de andere te zetten en dus een relaxtere sfeer. Een stad bezoeken doe je het liefst als het er niet helemaal stil, maar ook niet oorverdovend druk is. Let wel: kies je stedentrip out of the box (zie de genoemde steden), want in de bekendste steden is het jaarrond een kakafonie van toeristendrukte.

Dit vind je ook leuk