Oudejaarsavond: wat doe je totdat het twaalf uur wordt en je de fase van al te wilde feesten achter je hebt liggen? Meestal is het een combinatie van te veel oliebollen wegproppen, tot vervelens toe op de klok kijken en je intussen ergeren aan het vuurwerk dat de dienstdoende cabaratier op de televisie onverstaanbaar maakt. Vul die tijd dit jaar creatief in en doe een spelletje. Net als vroeger, maar dan anders. Want jij maakt er een vriendenquiz van. Hoe goed kennen jij en je maatjes elkaar?

Friends

Inspiratie opdoen voor je zelfgemaakte vriendenquiz? Kijk dan de aflevering The One withe the Embryos van de populairste sitcom ooit (Friends) terug. Daarin kom je erachter hoe je een vermakelijke quiz maakt. Over elkaars favorieten, gewoontes en onhebbelijkheden, want een beetje plagen op Oudejaarsavond mag best. Denk aan alle anekdotes van je eigen vriendengroep en je komt een heel eind. Het is ook mogelijk om de quiz met z’n tweetjes samen te stellen.

Trivia-vragen over elkaar

Maak de trivia-vragen niet al te ongemakkelijk, gebruik dingen die iedereen hoort te weten. Bijvoorbeeld wat iemands favoriete eten is, op welke positie iemand staat in het voetbalveld of wat er toen en toen op die en die avond gebeurde. Zit er iemand in de groep die nooit iets over zijn werk vertelt, stel anderen dan de vraag wat zijn beroep eigenlijk is. Net als in Friends levert dit de nodige hilariteit op. En herkenning, want wie keek er vroeger (en nu) niet naar onze zes vrienden uit New York?

Puntje van de tong-vragen

Vaak is een gezamenlijke interesse de kurk waarop een vriendengroep drijft. In dat geval is een algemene kennisquiz ook mogelijk, bijvoorbeeld op het gebied van muziek. Dat is een onuitputtelijke inspiratiebron, en je weet wel zo’n beetje welke muziekfeitjes bij je medespelers op het puntje van de tong komen te liggen. Je eigen Popquiz à GoGo dus, compleet met fragmenten, onherkenbaar gemaakte albumhoezen en andere onderdelen. Veel mensen deden dit in coronatijd online met elkaar, nu het weer live kan is het natuurlijk helemaal gezellig.

Taken verdelen

Omdat het Oudejaarsavond is, verdeel je van tevoren de taken. De een maakt de quiz, de ander zorgt voor de locatie en weer een ander doet de catering. Maak de quiz liever te lang dan te kort, want met Oud & Nieuw heb je toch alle tijd. Je vergeet bijkans dat het intussen bijna twaalf uur is, en er getoost gaat worden. Spelletjes doen op Oudejaarsavond, het is weer helemaal terug. Gelukkig Nieuwjaar!

Dit vind je ook leuk