Koningsdag en vrijmarkten zijn al vele tientallen jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is voor kopers het ideale moment om voor een habbekrats allerlei leuke dingetjes te kunnen kopen. Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op die dag de rol van verkoper op je te nemen, door bijvoorbeeld zelf spulletjes die je niet langer nodig hebt aan de passanten aan te bieden. Maar hoe maak je van deze feestelijke dag ook echt een financieel succes? In dit artikel geven we je een aantal handige tips.

Kies de beste locatie

Wat voor winkels geldt, geldt ook voor je verkoopplek op de vrijmarkt: des te meer mensen er voorbij komen, des te groter de kans is dat je iets verkoopt. Dit statement is ook bekend bij personen die al eerder succesvol actief waren op een vrijmarkt. De beste verkoopplekken zijn daarom vaak als eerste bezet. Wil je zeker zijn van een goede locatie, kies deze dan een paar dagen van tevoren uit. Om die plek ook echt te kunnen claimen, zul je er op Koningsdag waarschijnlijk al midden in de nacht naar toe moeten gaan. Sommige enthousiastelingen brengen zelfs de hele nacht in een slaapzak door op hun favoriete verkoopplek. In een aantal steden in het land kun je je gewenste locatie al een paar dagen voor Koningsdag claimen door deze met stoepkrijt te markeren.

Houd je aan de regels

De term ‘ vrijmarkt’ wekt misschien het vermoeden dat er helemaal geen regels zijn waar je je tijdens het verkopen aan moet houden. Dat is niet juist. Die regels zijn er namelijk wel. En ze kunnen van plaats tot plaats verschillen. Zo kan een gemeente specifieke plekken aanwijzen waar vrijmarkten toegestaan zijn en kunnen er regels zijn over de dingen die je er als particulier absoluut niet mag verkopen. Denk in dat geval onder meer aan bederfelijke etenswaren en/of alcoholische dranken. Hou je je niet aan dit soort regels, dan is de kans groot dat medewerkers van de gemeente je verkoopplek op Koningsdag bezoeken en je dringend verzoeken om je boeltje te verwijderen en weg te gaan. Met andere woorden: geen mogelijkheid meer om op die dag geld te verdienen.

Presenteer jezelf zo goed mogelijk

Veel verkopers kiezen ervoor om hun koopwaar op een kleedje op de grond uit te stallen. Geïnteresseerde kopers moeten hierdoor bukken of door de knieën gaan om de te koop aangeboden spulletjes goed te kunnen bekijken. Je kunt het ze makkelijker maken door bijvoorbeeld een tuin- of campingtafel mee te nemen naar je verkoopplek. Stal je koopwaar altijd op een aantrekkelijke manier uit, liefst door productgroepen te creëren. Bijvoorbeeld alle babykleertjes bij elkaar en alle tweedehands boeken netjes op een rijtje. Wil je in de grote massa verkopers extra goed opvallen? Kies dan voor een bijzondere outfit. Daarbij kun je onder meer denken aan een opvallende, grote hoed, een gekke (zonne)bril of wellicht het kostuum dat je tijdens het meest recente carnaval aan had.

Dit vind je ook leuk